Διαγνωστικά Κέντρα

Μαρκόπουλου
Λεωφ. Σουνίου 14
Μαρκόπουλο Μεσογαίας
19003 Αττική
Τηλ.: 22990 40640
Fax : 22990 41293
Βρείτε μας στο χάρτη.


Αθήνας
Λουίζης Ριανκούρ 64
Πύργος Απόλλων
8ος όροφος - Πτέρυγα Α΄
11523 Αθήνα
Τηλ.: 210 6929421-2
Βρείτε μας στο χάρτη.

Συχνές Ερωτήσεις


Ε: Τι δείχνει το HOLTER ΡΥΘΜΟΥ για την καρδιά μου;
Α:
Το Holter ρυθμού είναι ένας φορητός ηλεκτροκαρδιογράφος που καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ενός περιπατητικού ασθενούς για 24 ώρες. Αυτή η εξέταση κρίνεται συνήθως απαραίτητη, όταν ο γιατρός σας υποψιάζεται αρρυθμία, συχνά βασιζόμενος στα συμπτώματα που εσείς του αναφέρετε, όπως π.χ. ότι η καρδιά σας χτυπάει δυνατά ή γρήγορα ή ότι νιώθετε «φτερουγίσματα».

Η εξέταση είναι ανώδυνη και δεν χρειάζεται ειδική προετοιμασία εκ μέρους του εξεταζόμενου. Καλώδια από τη συσκευή εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα του, και μετά εκείνος καλείται να ακολουθήσει κανονικά το συνηθισμένο καθημερινό του πρόγραμμα. Επίσης, θα χρειαστεί να κρατάει ένα μικρό ημερολόγιο ώστε να μπορεί ο γιατρός να συσχετίσει τα αποτελέσματα της καταγραφής με τα αναφερόμενα από τον ίδιο τον εξεταζόμενο συμπτώματα.

Ε: Τι είναι το TRIPLEX ΚΑΡΔΙΑΣ (ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΡΔΙΑΣ);
A:
Το TRIPLEX καρδιάς, ή αλλιώς διαθωρακικό υπερηχογράφημα καρδιάς, αποτελεί μια ανώδυνη εξέταση για τις καρδιακές κοιλότητες και βαλβίδες. Δεν πρόκειται για ακτινογραφία. Βασίζεται στη χρήση υπερηχητικών κυμάτων υψηλής συχνότητας προκειμένου να απεικονιστούν οι τέσσερις καρδιακές κοιλότητες και οι βαλβίδες. Τα κύματα του ήχου ανακλώνται και παράγουν εικόνες και ήχους, που χρησιμοποιεί ο καρδιολόγος ώστε να μπορέσει να ανιχνεύσει πιθανή βλάβη ή νόσο.

Το ηχοκαρδιογράφημα είναι μια ασφαλής, μη επεμβατική εξέταση κατά την οποία χρησιμοποιείται η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιείται και για την προγεννητική απεικόνιση των εμβρύων. Η εξέταση γίνεται ως εξής: απλώνεται ένα ειδικό τζελ πάνω στο τοίχωμα του θώρακα, και μετά, πάνω σε αυτή την περιοχή, ο ιατρός μετακινεί έναν ηχοβολέα ο οποίος παράγει εικόνες.

Ε: Τι είναι η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ;
A:
Η στεφανιαία νόσος είναι μια χρόνια κατάσταση που οδηγεί σε στένωση και σκλήρυνση των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση της ροής του αίματος προς την καρδιά. Πολλοί είναι οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν στην εξέλιξη της στεφανιαίας νόσου: το κάπνισμα, ο διαβήτης, η αυξημένη χοληστερόλη, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο τρόπος ζωής και το οικογενειακό ιστορικό. Όλοι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, με εξαίρεση τον παράγοντα της κληρονομικότητας, μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να μειωθεί σημαντικά η πιθανότητα εξέλιξης της στεφανιαίας νόσου.


Ε: Τι είναι η ΚΟΛΠΙΚΗ ΜΑΡΜΑΡΥΓΗ;
A:
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις πιο συχνές καρδιακές αρρυθμίες (π.χ. μόνον στις ΗΠΑ οι πάσχοντες ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια). Στην κολπική μαρμαρυγή η καρδιά χτυπάει γρήγορα και ακανόνιστα. Ωστόσο, δεν απειλεί άμεσα τη ζωή του ασθενούς. Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει «φτερουγίσματα», άλλα προβλήματα ρυθμού, χρόνια κόπωση, αίσθημα δύσπνοιας, θωρακικό πόνο, ζάλη και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η πιθανότητα εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι πέντε φορές μεγαλύτερη σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή.

Η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αυξάνεται με την ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε νεαρά άτομα. Η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής περιλαμβάνει φάρμακα που βοηθούν είτε στην αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού, είτε στη μείωση της συχνότητας της καρδιάς κατά τη διάρκεια της μαρμαρυγής, είτε στο να γίνει το αίμα πιο λεπτόρρευστο. Συχνά, είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κολπική μαρμαρυγή. Σήμερα υπάρχουν καινούριες τεχνικές που θεραπεύουν την κολπική μαρμαρυγή σε ορισμένους τουλάχιστον ασθενείς.

Ε: Τι είναι ο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ;
A:
Ο βηματοδότης είναι μια μικρή συσκευή που εμφυτεύεται στο πάνω μέρος του θώρακα για να εμποδιστεί η πολύ αργή συχνότητα της καρδιάς. Η αργή καρδιακή συχνότητα εμφανίζεται όταν ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς επιβραδυνθεί με την ηλικία ή όταν φθαρούν οι φυσιολογικές ηλεκτρικές ίνες της καρδιάς. Τα συμπτώματα για τα οποία παραπονούνται οι ασθενείς που χρειάζονται εμφύτευση τεχνητού βηματοδότη είναι ζάλη, «άδειο κεφάλι», καταβολή και/ή λιποθυμίες σχετιζόμενα με αργό σφυγμό.

Αρκετά συχνά ασθενείς που χρειάζονται βηματοδότη παίρνουν τα απαραίτητα για αυτούς φάρμακα που όμως επιβραδύνουν σημαντικά την καρδιακή συχνότητα. Ένα σύστημα βηματοδότη συνήθως αποτελείται από μια γεννήτρια παλμού η οποία περιλαμβάνει μια μπαταρία, ένα λογισμικό και δύο ηλεκτρόδια. Τα ηλεκτρόδια εισάγονται μέσα από τις φλέβες και τοποθετούνται στο πάνω και κάτω διαμέρισμα της καρδιάς.


Ε: Πως μπορώ να αυξήσω την HDL μου, δηλ. την «ΚΑΛΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ» χωρίς να πάρω φάρμακα;
A:
Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών μπορεί να αυξήσει την «καλή χοληστερόλη» (HDL) και ταυτόχρονα να μειώσει τα τριγλυκερίδια και την «κακή χοληστερόλη» (LDL). Τέτοια λιπαρά βρίσκονται στο ελαιόλαδο και στα φυτικά έλαια, στα καρύδια και στο αβοκάντο. Κάποιες τροφές, όπως τα φιστίκια, ο αρακάς, οι ηλιόσποροι και το καλαμπόκι, μπορούν επίσης να βελτιώσουν την HDL. Άλλοι τρόποι αύξησης της HDL είναι η συστηματική σωματική άσκηση, η μέτρια χρήση αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος. Επίσης, τα συμπληρώματα ασβεστίου έχει φανεί ότι αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα της HDL.


Ε: Έχω ακούσει ότι το κόκκινο κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Είναι αλήθεια;
A:
Μελέτες παρατήρησης έχουν δείξει ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε ασθενείς που πίνουν τακτικά κόκκινο κρασί. Μεταγενέστερες δε μελέτες έδειξαν ότι το όφελος μπορεί να προέρχεται από το αλκοόλ, αλλά και εν μέρει από το ίδιο το σταφύλι. Παρατηρήθηκε ότι, σε άνδρες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο δύο ποτά ημερησίως και σε γυναίκες που έπιναν ένα ποτό ημερησίως, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώθηκε κατά 30 – 50 %. Ωστόσο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν συνιστά τη χρήση αλκοόλ για να ελαττωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την αύξηση της «καλής χοληστερόλης» (HDL). Άλλα πιθανά οφέλη της χρήσης του είναι ότι κάνει το αίμα πιο λεπτόρρευστο, ενώ σε κάποιους ανθρώπους μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ασφαλώς, υπάρχει περίπτωση σε άλλους ανθρώπους η αρτηριακή πίεση να αυξηθεί πίνοντας αλκοόλ. Το αν και κατά πόσο το αλκοόλ μπορεί να είναι καλό για σας, θα πρέπει να αποφασιστεί εξατομικευμένα από το γιατρό σας. Τα οφέλη από την κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να σχετίζονται με την τακτική λήψη του αλκοόλ κατά τα γεύματα και όχι με την περιστασιακή χρήση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κλειδί είναι η μετριοπάθεια – όχι περισσότερα από δύο ποτά για τους άνδρες και ένα για τις γυναίκες, καθώς και η τακτική ιατρική παρακολούθηση.


Ε: Μερικές φορές νιώθω ότι η καρδιά μου κάνει διακοπές. Είναι αυτό φυσιολογικό;
A:
Αυτό είναι ένα από τα συχνότερα παράπονα που ακούει ένας καρδιολόγος. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός καθορίζεται από τον φλεβόκομβο, που είναι ο φυσικός βηματοδότης της καρδιάς και βρίσκεται στην πάνω δεξιά κοιλότητα της καρδιάς. Ο φλεβόκομβος στέλνει ηλεκτρικά ερεθίσματα στα κάτω διαμερίσματα της καρδιάς, τις κοιλίες, μέσω συγκεκριμένων διαδρομών. Ο ρυθμός που προκύπτει είναι φυσιολογικός, αφού πρώτα συσπώνται τα πάνω διαμερίσματα, δηλαδή οι κόλποι, και μετά ακολουθούν οι κοιλίες.

Η αίσθηση του διακοπτόμενου ρυθμού προέρχεται από άλλα ηλεκτρικά ερεθίσματα που ξεκινούν από άλλες περιοχές των κόλπων ή των κοιλιών. Αυτά τα έκτοπα ερεθίσματα είναι πολύ συχνά και αυξάνονται με το στρες και την αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης. Όσο μεγαλώνουμε, αυτές οι έκτακτες συστολές γίνονται συχνότερες. Γενικά, δεν αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, αλλά αν επιμένουν καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Ε: Είναι φυσιολογικό να αισθάνομαι ευερέθιστος ή καταθλιπτικός μετά από ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ;
A:
Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο οι άνθρωποι να έχουν έντονα συναισθήματα μετά το τέλος μιας δοκιμασίας, όπως μια καρδιακή προσβολή. Πολλές φορές οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν ξαφνικά σε ανθρώπους που μέχρι τότε δεν είχαν κανένα πρόβλημα και δεν ήταν εξοικειωμένοι με την ιδέα μιας ασθένειας. Κάποιες φορές μπορεί να πυροδοτηθούν αισθήματα κατάθλιψης, απελπισίας, ευερεθιστότητας και φόβου.

Κάθε ασθενής που βασανίζεται από τέτοια συναισθήματα μετά από καρδιακή προσβολή θα πρέπει να μιλήσει με ειλικρίνεια στο γιατρό του. Η συζήτηση και τα φάρμακα θα μπορούσαν να απομακρύνουν αυτό το εμπόδιο για καλή υγεία. Η συμμετοχή, επίσης, σε κάποιο πρόγραμμα αποκατάστασης μετά από καρδιακή προσβολή μπορεί να φανεί χρήσιμη.


 
Δικαιώματα © 2008 - Ο ΠΑΛΜΟΣ ΕΠΕ - Σχεδιασμός Ιστοσελίδας C.D.